Nus borromeu

Consisteix en tres anelles cadascuna formada per dues peces que s'uneixen amb imants. El repte consisteix a unir les tres anelles de forma que quedin lligades i que només desenganxant-ne una qualsevol totes quedin lliures.

View the embedded image gallery online at:
http://mmaca.cat/index.php/moduls/topologia#sigFreeId3ea86652a3

Tot pintant la pilota

El mòdul consisteix en un icosaedre truncat conegut per ser la forma de les pilotes de futbol. Un conjunt de peces pentagonals i hexagonals poden subjectar-se amb imants a les cares corresponents. Permet comprovar el teorema dels 4 colors, és possible recobrir tot el poliedre sense que hi hagi cares del mateix color juntes.

View the embedded image gallery online at:
http://mmaca.cat/index.php/moduls/topologia#sigFreeId3c02f545e5

Tot pintant la pilota

El mòdul consisteix en un icosaedre truncat conegut per ser la forma de les pilotes de futbol. Un conjunt de peces pentagonals i hexagonals de colors poden subjectar-se amb imants a les cares corresponents.

Permet comprovar el famós "Teorema dels 4 colors". Aquest teorema afirma que no es necessiten més de quatre colors per a acolorir qualsevol mapa de manera que no hi hagi dues regions adjacents del mateix colors. 

Aquest és un teorema particular, en primer lloc per la simplicitat del seu enunciat que amaga la complexitat de la seva demostració, que no va ser possible aconseguir fins l'any 1976. En segon lloc per ser el primer teorema important demostrat mitjançant un ordinador, cosa que va generar debat en el món matemàtic.

treballant

 

 

 

Enllaços i referències:

Appel, Kenneth; Haken, Wolfgang, "Solution of the Four Color Map Problem", Scientific American 237, October 1977.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Teorema_dels_quatre_colors

Camins de Hamilton al dodecaedre

El mòdul consisteix en un dodecaedre amb imants als vèrtexs, l'objectiu és trobar un recorregut amb una cadena que passi per tots els vèrtexs un sol cop. El mateix es proposa amb una representació plana del dodecaedre. És especialment interessant el pas d'una representació a l'altra.

View the embedded image gallery online at:
http://mmaca.cat/index.php/moduls/topologia#sigFreeIdd866a69db9