IMAGINARY

IMAGINARY va començar essent una exposició i actualment s'ha convertit en una plataforma oberta a tot tipus de propostes.

L'exposició que va començar el 2008, ha estat instal·lada en més de 80 ciutats d'arreu del mon i encara segueix la seva trajectòria. El març i abril del 2012 va estar a la Capella de Santa Àgata de la plaça del rei de Barcelona. Una exposició feta en col·laboració amb el MUHBA, la RSME i la SCM i on el MMACA hi va col·laborar amb dos mòduls. 

La web d'IMAGINARY segueix creixent dia a dia. A més a més del calendari i llocs on es troba tant l'exposició com totes les altres conferències i activitats, que organitzen sobretot a Alemania, hi trobareu galeries d'imatges  matemàtiques artístiques, pel·lícules, programari interactiu, objectes matemàtics 3D, nous mòduls expositius, guies didàctiques, propostes de treball a les aules i més.

Tot el material es troba disponible de forma oberta per ser utilitzat de forma lliure i és oberta també a incorporar propostes. IMAGINARY és un projecte del Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach, financiat principalment per la fundació KTS.

En aquesta línia de creixement  d'IMAGINARY el nostre company Daniel Ramos ha acceptat incorporar-se a IMAGINARY com a col·laborador. Establim d'aquesta manera un lligam que segur serà profitós.

Matemàtiques a la vista

Hem realitat conjuntament amb el portal Recerca en acció de la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca el projecte MATEMÀTIQUES A LA VISTA!.

 

Aquest projecte presenta una colla d'exemples de la feina que realitzen alguns dels  grups de Catalunya que estan treballant en la modelització matemàtica.
Els models matemàtics de la realitat son una eina fonamental per la ciència. La simulació d'un aspecte de la realitat permet, més que qualsevol altra cosa, la seva comprensió. 
Tant les ciències naturals (la física, enginyeria, biologia, ciències de la Terra, meteorologia o esport) com les ciències socials (l'economia, psicologia, sociologia o les ciències polítiques) es valen àmpliament de models matemàtics.
Hi trobareu entrevistes amb alguns dels grups de treball de casa nostra.
Per començar, us proposem 4 jocs per jugar i pensar una mica!

Les torres d'Hanoi Recerca en acció
Els gratacels Recerca en acció
El laberint de cartes Recerca en acció
Les granotes Recerca en acció

Matemáticas experimentales. Por qué las Matemáticas?

logo de la exposició pila de taronges

Aquesta exposició amb diferents còpies itinerants va ser creada l'any 2000 per la International Mathematical Union
(IMU)
amb el recolzament de la UNESCO i altres institucions.

 

Té una important web http://www.experiencingmaths.org/ en anglès, francès, espanyol i portuguès que permet descarregar moltes i interessants activitats en PDF.

 

Els temes de l'exposició són:

1. Leer la Naturaleza (Espirales de la naturaleza. Un mundo fractal. Cónicas en el espacio)espirals a una pinya
2. Pavimentar un Suelo (El arte del embaldosado. Caleidoscopios. ¿Dónde estoy?)
3. Llenar el Espacio (Amontonar naranjas. Poliedros. Problemas complejos)
4. Conectarse (De un único trazo. ¡Cuatro colores bastan! ¿Dígame?)
5. Calcular (Con la cabeza y las manos. Números primos. Imágenes digitales)
6. Construir (Curvas & Velocidad. Curvas & Volúmenes. Curvas suaves)
7. Estimar - Prever (¿Dos bolas rojas? ¡Bingo! ¿Y el ganador es?)
8. Optimizar (Pompas de jabón. El camino más corto. La mejor forma)
9. Demostrar (Pitágoras. Números figurativos. ¿Es cierto? )
10. Concluir (Experimente. Formule hipotesis. !Demuestre!)

La pàgina web on es poden seguir les diferents seus de les exposicions itinerants és: http://www.mathex.org/

 

La web de l'exposició virtual és : http://www.experiencingmaths.org/

Momath

logoEl MOMATH, es va inaugurar el desembre de 2012 al cèntric barri de Manhattan a Nova York després de més de 3 anys de gestació.

És un edifici completament remodelat. Presenta unes matemàtiques interactives i dinàmiques adreçades a totes les edats. Busca despertar la curiositat i desvetllar els patrons els patrons i estructures que ens envolten.

Ha complert amb escreix les expectatives generades i ja s'ha convertit en un referent local i mundial. Així per exemple encapçala la llista del 2013 dels millors museus per a nens del New York Magazine, a la vegada que el ressò mundial i les bones crítiques l'han convertit en visita obligada per a tot el turisme científic.El desembre del 2012 va inaugurar-se a la ciutat de Nova York el MOMATH.

Des d'aquí, hem comprovat que la nostra feina ja els era coneguda i hi hem establert relacions molt cordials. De ben segur en veurem els fruits.

La web del museu: http://momath.org/

Núm3ros. Utilidad y magia en la vida cotidiana.

logo de l'exposició Aquesta exposició itinerant ha estat organitzada per "La Caixa". Va començar al CosmoCaixa de Madrid i actualment està al CosmoCaixa de Barcelona .


Es centra en la importància dels diferents nombres, des dels naturals als complexos, en els aspectes de la nostra vida quotidiana. Posa l'èmfasi en la invenció dels nombres per fer front a les necessitats cada vegada més complexes que ha tingut la humanitat, des de comptar un ramat, a la revolució digital.


Les metàfores i solucions comunicatives d'aquesta exposició estan molt ben aconseguides. Tot i tenir uns quants botons i pantalles tàctils, no és essencialment interactiva o manipulativa.

 

Web de l'exposició de Madrid: http://obrasocial.lacaixa.es/apl/actividades/actividad_ca.html?stateName=vActividades&idCentro=918247&idActividad=14228