2013 any de les Matemàtiques pel planeta Terra

Aquest mòdul consta d'un programa informàtic, una esfera terrestre i altres petits complements.

Amb el mòdul es visualitzen  les distorsions que es produeixen en diverses representacions planes de la terra. La facilitat de manipulació i la possibilitat d’establir comparacions entre les diverses representacions permet desenvolupar una comprensió més profunda del problema de la representació plana de la Terra.

En cada projecció de les presentades es pot explorar i visualitzar la deformació en els diferents punts del mapa per mitjà de la indicatriu de Tissot, que ve a ser la imatge sobre el mapa d'un petit cercle sobre l'esfera. La conservació dels angles (conformitat) o de les àrees (equivalència) s'indica amb un canvi de color del perímetre o l’interior de la indicatriu corresponent.

Podeu descarregar-vos el programa, que és open source, a la web Imaginary.org o al repositori Github.com

Aquest mòdul ha rebut  el primer premi del  concurs internacional per la creació de mòduls museístics del Mathematics of Planet Earth 2013El "Mathematics of Planet Earth 2013" (http://mpe2013.org ) està organitzat per l'UNESCO, conjuntament amb altres organismes internacionals ( ICSU, IMU, ICIAM ) i consisteix en un conjunt d'actes i activitats per mostrar en què les matemàtiques son útils per fer front als problemes del nostre món.

El nostre company Daniel Ramos, principal artífex del mòdul THE SPHERE OF THE EARTH ha recollit el premi a la cerimònia inaugural de l'any celebrada a la seu de l'UNESCO a Paris.

Segons el jurat de la IMU el programa va ser mereixedor del premi per "comunicar de manera atractiva i senzilla idees matemàtiques rellevants per la Terra".

patronatge de la UNESCO

El 5 de maig del 2013 el diari EL PUNT-AVUI ha publicat aquesta entrevista amb en Daniel Ramos que també podeu llegir aquí.