Cicle de Conferències al CosmoCaixa

Històries de nombres il·lustresDes del proper 19 de febrer de 2020 i fins al 20 de març, tindran lloc al CosmoCaixa un seguit de conferències coorganitzades pel MMACA, i recollides sota el títol Històries de Números Il·lustres.
Com el títol ens deixa entreveure, en cada una d’aquestes conferències, el ponent ens explicarà la història d’alguns dels nombres més famosos i estimats pels matemàtics: des dels misteriosos nombres primers fins a l’imaginari i, passant per dos dels irracionals més coneguts: π i φ, pi i phi, el nombre auri.
Les conferències d’aquest cicle seran les següents:

El número pi ha estat objecte d’estudi de totes les civilitzacions. Des d’Egipte, Mesopotàmia, la Grècia clàssica, les civilitzacions orientals i fins els nostres dies, cada comunitat científica ha emprès la recerca de pi com a incentiu per a la creació matemàtica i el desenvolupament del càlcul. Les propietats de pi han esdevingut ben conegudes i són avui molt més assequibles amb l’ajut d’eines informàtiques.

Pi és, potser, la constant numèrica més present tant en matemàtiques com en les aplicacions d’aquesta ciència. Pilar Bayer ens proposa un recorregut a través de la història de pi, basat en algunes de les seves propietats més rellevants i en preguntes actualment obertes, com ara, pot pi formar part d’una família de constants matemàtiques susceptibles d’oferir-nos un coneixement més acurat de la natura?

Pilar Bayer Isant és professora emèrita de la Universitat de Barcelona, catedràtica d’Àlgebra i especialista en Teoria de Nombres.

  • I-maginaper Eva Miranda. Dimecres 18 de març, a les 19 h.

Et podries imaginar un nombre que et porti de la resolució d’una equació matemàtica al moviment del braç d’un robot, al processament de senyals digitals o a la mecànica quàntica? Un nombre que ja no ens cap a la nostra cinta mètrica, la recta real? Ho has encertat! Imagina’t el nombre i.

En aquesta conferència parlarem del nombre i, de la unitat imaginària que ens va fer passar a una nova dimensió: la dels nombres complexos. El nombre i ens portarà molt lluny: de la resolució de les equacions a la geometria, a les esferes, als quaternions i més enllà.

Eva Miranda és Catedràtica en Geometria i Topologia a la UPC, Chercheur Affiliée a l’Observatoire de Paris i Professora honorífica a l’ICMAT-CSIC

 
Clicant el títol de cada xerrada, en podreu veure un breu resum.
Ens veiem allà!