Recompon el tauler d'escacs a partir dels 8 fragments.

Sam Loyd (1841-1911), es uno de los más reconocidos creadores rompecabezas con un punto de ingenio y humor característico.  Martin Gardner lo llamó "America's greatest puzzler". En su libre Cyclopedia of 5000 Puzzles aparece este rompecabezas.
Loyd nos explica la anécdota de un príncipe francés que enfrentado a un inminente mate cuando jugaba una partida de ajedrez optó por rompérsele el tablero en la cabeza

Resolució

Aquest trencaclosques és particularment interessant: com podeu comprovar si s’intenta resoldre col·locant les peces progressivament canviant-les quan es veu que no encaixen, la resolució és molt difícil. En canvi, amb un estudi prèvi de les peces, s’aconsegueix una resolució ordenada i espectacularment elegant:
  1. Classifiqueu les peces en dos grups. Per una costat tenim les peces que tenen forma de L i per l’altra la resta.
  2. Ordeneu els dos grups, poseu les peces amb la mateixa orientació. Comproveu que d’una peça a l’altra hi ha una diferència d’una casella.
  3. Aparelleu les peces compensant les mides. És a dir per exemple peça gran d’un grup amb la petita de l’altre grup.
  4. Amb cadascuna de les 4 parelles, heu de formar una mateixa silueta de 16 caselles formada per un rectangle 3×5 més una casella a un extrem.
  5. Amb aquestes 4 peces formeu el tauler 8×8
En el museo comprobamos continuamente cómo la resolución produce un momento "Eureka!" y un deseo de compartir la metodología descubierta.

Enlaces y material descargable

Fabriqueu-vos el vostre puzle amb policubs