Recompon el tauler d'escacs a partir dels 8 fragments.

Sam Loyd (1841-1911), és un dels més reconeguts creadors trencaclosques amb un punt d’enginy i humor  característic.  Martin Gardner el va anomenar “America’s greatest puzzler”. En el seu libre Cyclopedia of 5000 Puzzles apareix aquest trencaclosques.
Loyd ens explica l’anècdota d’un príncep francès que enfrontat a un imminent mat quan jugava una partida d’escacs va optar per trencant-li el tauler al cap

Resolució

Aquest trencaclosques és particularment interessant: com podeu comprovar si s’intenta resoldre col·locant les peces progressivament canviant-les quan es veu que no encaixen, la resolució és molt difícil. En canvi, amb un estudi prèvi de les peces, s’aconsegueix una resolució ordenada i espectacularment elegant:
  1. Classifiqueu les peces en dos grups. Per una costat tenim les peces que tenen forma de L i per l’altra la resta.
  2. Ordeneu els dos grups, poseu les peces amb la mateixa orientació. Comproveu que d’una peça a l’altra hi ha una diferència d’una casella.
  3. Aparelleu les peces compensant les mides. És a dir per exemple peça gran d’un grup amb la petita de l’altre grup.
  4. Amb cadascuna de les 4 parelles, heu de formar una mateixa silueta de 16 caselles formada per un rectangle 3×5 més una casella a un extrem.
  5. Amb aquestes 4 peces formeu el tauler 8×8
Al museu comprovem contínuament com la resolució produeix un moment “Eureka!” i un desig de compartir la metodologia descoberta.

Enllaços i material descarregable

Fabriqueu-vos el vostre puzle amb policubs