Can Bagaria serà la nova seu de MMACA. Aquesta és per nosaltres una molt gran notícia que ens obre una il·lusionant perspectiva de creixement i consolidació.
El febrer del 2023, hem subscrit un conveni amb l’Ajuntament de Cornella que ho recull. L’Ajuntament es farà càrrec de la rehabilitació que té un pressupost estimat de 3,5 milions d’euros.
Les obres previsiblement tindran una durada de 2 o 3 anys, en aquest període, el museu seguirà a Can Mercader. Un cop la seu principal ja es traslladi a Can Bagaria es definirà l’ús de l’espai actual de Can Mercader.
L'edifici de Can Bagaria
Buenaventura Bagaria Vidal (1856-1936) va encarregar la construcció d’aquesta fàbrica tèxtil a l’arquitecte Modest Feu i Estrada (1870-1933). Les obres es varen dur a terme del 1920 al 1925
Tots els edificis modernistes que formen el complex, estan construïts amb maó vist. L’edifici central està format per dues grans naus simètriques cadascuna formada per 3 cossos. El MMACA s’ubicarà en una d’aquestes naus.
Disposats perimetralment al seu voltant hi ha 3 edificis un dels quals ha estat rehabilitat i és la seu de l’Escola Municipal de Música Roser Cabanes.
La teulada està constituïda per voltes de maó vist suportades sobre pilars de foneria i subjectes per tirants de ferro. Les voltes tenen lluernes als dos vessants, la llum que entra per elles fa innecessàries les finestres.
La façana destaca per la seva sobrietat. L’entrada principal està emmarcada entre dues torres amb les úniques finestres de tot l’edifici, té un cos quadrangular elevat cobert amb una cúpula modernista. La silueta dels 3 cossos a banda i banda amb la línia de la teulada en zig-zag és característica.
Història de Can Bagaria
La fàbrica de Can Bagaria és una mostra del procés d’industrialització de les comarques del cinturó de Barcelona a principis del segle XX.
Les dues naus de l’edifici central estaven dedicades una a filatures i l’altre a teixits. Es produïen mantes, tovalloles, vànoves i teixits, s’utilitzava el cotó, la llana i la seda. Els edificis laterals acollien els diferents tallers auxiliats. El director de la fàbrica vivia a la torre situada a la cantonada de la carretera d’Esplugues.
La fàbrica va funcionar fins a l’any 1972. Llavors va ser ocupada per diferents empreses i en el transcurs dels anys va sofrir una degradació progressiva. L’any 2002 va ser inclòs a l’Inventari del patrimoni industrial de Catalunya
L’any 2017 va ser adquirida per l’Ajuntament de Cornellà amb la voluntat de rehabilitar els edificis i convertir el conjunt en un centre cultural. A més a més de les intervencions urgents per aturar la degradació, s’ha arranjat l’edifici Nord-oest on s’ha traslladat l’Escola Municipal de Música Roser Cabanes i s’ha enjardinat el solar.