Aquest és un joc matemàgic que podreu fer als vostres amics un cop l’hàgiu entès.

Per començar prepareu 12 cartes i disposeu-les en ordre en una quadrícula 4×4 com la figura.

Expliqueu al vostre amic que les cartes representen les habitacions d’un laberint, les habitacions estan connectades per portes en sentit vertical i horitzontal, no pas en diagonal.

Les habitacions del laberint aniran desapareixent (vosaltres retirareu les cartes) a mesura que el vostre amic fa el recorregut per les habitacions mentalment.  

Però si segueix les instruccions, mai desapareixerà l’habitació on està situat i acabarà atrapat en una única habitació. 

Les instruccions són les següents:

  1. Cal que se situï mentalment a la carta corresponent al seu mes de naixement (1=gener, 2=febrer, …  J=novembre, Q=desembre). No us ha de dir quina és aquesta casella. 
  2. Cal que es mogui mentalment horitzontalment o verticalment, tornant enrere si es vol, tants moviments com indiqui la carta on està situat. No ha d’indicar ni de donar cap pista d’on està situat.
  3. Un cop fet el recorregut us ha de dir “Ja m’he mogut”
  4. Llavors vosaltres retirareu algunes cartes.
  5. Cal tornar al pas 2 i seguir el cicle 2,3,4 fins que sols quedi una carta.

El joc és sorprenent, ja que tot i no saber quina és l’habitació de partida ni quin recorregut es fa, les cartes retirades no són mai on s’està situat.

Pots jugar contra l’ordinador en aquesta pàgina de la FCRi on trobaràs també les explicacions i les indicacions per entendre com funciona el joc i les regles que cal seguir per anar retirant cartes i així poder fer el joc als amics. 

(aquesta versió virtual és fruit d’un projecte conjunt del MMACA amb la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació FCRi )

Laberint matemagic
modul_virtual_laberint_matemagic