Un vell conegut convertit en escultura.

És una taula de multiplicar de doble entrada clàssica, a cada fila i a cada columna hi ha els múltiples del nombre corresponent. Cada casella s’ha aixecat fins a l’altura indicada, també pels enters negatius.

El resultat, en coordenades, és la superfície anomenada paraboloide hiperbòlic de fórmula { x \cdot y = z } on { z } indica l’alçada.

modul_taula_multiplicar

Propietats

El paraboloide hiperbòlic és una superfície doblement reglada. Això vol dir que tot i ser una superfície corbada, per cada punt passen dues rectes diferents incloses totalment dins la superfície. 

Aquesta propietat fa que s’hagi utilitzat molt en arquitectura, ja que pot generar-se a partir de bigues rectes.

Com construir un paraboloide hiperbòlic

Amb seccions paral·leles

Maria Garcia Monera, matemàtica de la Universitat de València ens ofereix a la seva pàgina web els patrons i tutorials de moltes superfícies seccionades.

Podeu descarregar el PDF, del paraboloide hiperbòlic, imprimir-lo, retallar-lo i encaixar totes les seccions seguint el seu videotutorial.

Amb plegat

Erik Demaine és un matemàtic del MIT creador de molts materials manipulatius interessants: origami, plegats, puzles, etc. que podeu veure a la seva pàgina web

Entre elles els hiperboloides hiperbòlics, podeu descarregar el PDF amb les instruccions de plegat i també mirar aquest el videotutorial