Gira la roda per tal que totes les boletes quedin al dipòsit, llavors torna-la a girar per tal que es distribueixin entre les columnes. Abans de fer-ho: Pots preveure com quedarà?
Efectivament, no totes les barres s’omplen igual, aquesta silueta on les barres centrals són més altes que les laterals que recorda la forma de campana i s’anomena campana de Gauss.
Aquesta forma de campana amb els valors centrals més repetits i una disminució progressiva a banda i banda, apareix sovint mesurant objectes o fenòmens naturals. A vegades el mateix desgast indica la freqüència d’ús i crea de forma natural la forma acampanada.
- Ubicació: Sala Lluís Santaló
- Edat mínima: a partir de 6 anys.
- Temps requerit: 5 minuts.
- Nombre de participants: Una o més persones
- Paraules clau: Galton, Gauss distribució normal,
- Taxonomia: Probabilitat i estadística
![](https://mmaca.cat/wp-content/uploads/2023/01/campana_de_gauss_2.gif)
Per què s'omplen les columnes d'aquesta manera?
Si l’aparell sols tingués menys bifurcació i sols 3 barres per recollir les boletes, com s’ompliria?
Pensa-ho abans de passar el ratolí per sobre la imatge per descobrir-ho
Efectivament, a la primera bifurcació les boletes es reparteixen per igual: la meitat per un costat i meitat per l’altre (en proporció 1-1).
A la següent bifurcació es tornen a dividir, una quarta part de les boletes per cada camí, però com que els dos camins centrals s’ajunten la proporció és 1-2-1
El mateix passa per les bifurcacions següents, les successives proporcions estan indicades amb vermell a la imatge, formen el conegut com a Triangle de Tartaglia.
Aquest conegut triangle amb múltiples propietats és forma sumant els dos números de la fila superior.
![](https://mmaca.cat/wp-content/uploads/2023/01/PascalTriangleAnimated2.gif)
En aquest aparell concret amb 8 nivells de bifurcacions, les altures de les barres de boletes s’aproximen a les probabilitats teòriques:
1/ 256, 8/256, 28/256, 56/256, 70/256, 56/256, 28/256, 8/256, 1/ 256
Es tracta de la distribució binomial amb n=8 i p=0.5 dibuixada en blau.
En anar augmentant les bifurcacions aquesta distribució discreta s’aproxima a la distribució contínua anomenada normal o gaussiana dibuixada en verd a la imatge
![](https://mmaca.cat/wp-content/uploads/2023/01/galton_binomial_normal.png)
Carl Friedrich Gauss
Johann Carl Friedrich Gauss (1777-1855), fou un dels matemàtics més influents de la història, és anomenat “Príncep dels matemàtics”. En qualsevol especialitat de la matemàtica actual es pot trobar algun concepte o resultat important que porta el seu nom.
La seva gran obra Disquisitiones arithmeticae, ha estat traduïda i publicada al català per l’IEC.
També podeu trobar una interessant biografia novel·lada seva titulada “L’home de la campana” escrita per Joan Girbau el 2015.
![](https://mmaca.cat/wp-content/uploads/2023/01/Carl_Friedrich_Gauss.jpg)
Imatge de la Viquipedia
Francis Galton
Francis Galton (1822-1911), inventor d’aquest aparell, era cosí de Charles Darwin, va ser un influent i polifacètic científic que va treballar sobre meteorologia, antropologia, herència, estadística, antropometria, biologia del desenvolupament i també psicologia.
És un exemple de la influència de la ideologia sobre les teories científiques. Va elaborar el terme eugenèsia que defensa l’existència de persones i grups superiors i inferiors i estudia formes de “millorar” la qualitat genètica humana. Aquesta teoria va ser la base sobre la qual es va fonamentar les polítiques de neteja ètnica i social que es van aplicar no sols a l’Alemanya nazi també als Estats Units, Canadà, Suècia, Suïssa o Austràlia.
Galton va invertir tot els seus diners i capacitats en mesurar i quantificar les característiques humanes per justificar la seva teoria, desenvolupant per això eines estadístiques avui valuoses.
Amb ulls actuals, és certament una part incòmoda de la història de l’estadística.
![](https://mmaca.cat/wp-content/uploads/2023/01/Francis_Galton_1850s.jpg)
Imatge de la Viquipedia