planta BAIXA

Sala Maria Montesori (MM)​

Sala Maria Montessori

Espai per als primers cursos de primària

Aquesta sala situada a la planta baixa del Palau Mercader conté els mòduls i material pels més petits (fins a 10 anys o  4t de primària).

Maria_Montessori

Qui era Maria Montessori?

Maria Montessori (Chiaravalle, 1870 – Noordwijk, 1952) fou una metgessa psiquiatra i pedagoga, coneguda pel mètode educatiu que porta el seu nom. Als 26 anys, Montessori es va convertir en la primera dona italiana amb el títol de metgessa. A partir dels seus treballs en psiquiatria, la seva activitat es va anar aproximant a la pedagogia. Va deixar Itàlia fugint del feixisme i va estar un temps a Catalunya, fins que en va marxar, l’any 1936, cap als Països Baixos.

El seu mètode pedagògic es fonamenta en encoratjar l’espontaneïtat de l’infant, donant-li llibertat per desenvolupar-se dins d’un ambient i amb uns materials especialment preparats, per afavorir el seu autodesenvolupament.

Avui les seves idees es consideren fonamentals i es fan servir arreu del món.​

sala_montessori_laberint

Alguns mòduls d'aquesta sala​

La boca, ull, nas i cabells es dupliquen pel mirall i es creen diferents cares. 

 

Mirall vertical acompanyat per lletres majúscules tallades per un dels seus eixos de simetria. Permet visualitzar les diferents lletres i els eixos de simetria.

Els pals de colors tenen diferents quantitats de diverses figures geomètriques, partides en dos. Es tracta de fer les parelles corresponents.

Sèries

Cubs de colors per seguir patrons. Es poden demanar diferents reptes amb dificultats creixents i treballar amb la idea de múltiple d’un nombre.

Haurem de situar les peces de tres colors sobre el tauler, de manera que no es superposin i tapin tots els forats.

Peixos imantats de color que enrajolen el pla, permeten treballar la creació de patrons i seqüències.

Quatre cubs amb cares de diferents colors. Podem posar-los iguals?

Cal disposar les 16 torres del joc seguint dues condicions. La primera que des de l’exterior de cada fila i columna sigui visible el nombre de torres indicat i la segona que no hi hagi cap torre de la mateixa alçada a cap fila o columna.

Amb 7 peces en forma de L més una peça extra construïm un cub.

Circuits

Amb aquestes peces gegants, cal fer circuits tancats del color indicat, sense deixar espais buits i fent que la resta de colors també formi camins.

El clàssic trencaclosques.

Cada peça porta una cara dibuixada, formada per sis figures geomètriques que cal identificar i situar al seu voltant.

Caldrà posar les boles a les caixes per aconseguir que sumin el resultat dels daus

Cal repartir 3×3 gots i culleres de colors en la capsa 3×3, de manera que no coincideixin  gots del mateix color en cap fila, no coincideixin les culleres…

 

Fent servir la quantitat de punts i el color de cada casella, us podreu moure per aquest laberint que resulta ser un circuit tancat.

Joc format per triangles, quadrats, pentàgons i altres peces de gran format, que poden unir-se amb facilitat. Permet múltiples construccions i tallers de geometria.

Es demana posar una peça a la columna que més s’identifiqui amb el que t’ha semblat la visita

Recursos i material addicional