segona planta

Sala George Pólya

Càlcul i nombre d’or​

Aquesta sala està situada en una de les torres octogonals que emmarquen el Palau Mercader, està dedicada al càlcul i al nombre d’or. 

Polya

Qui era George Pólya?

George Pólya (Budapest, 1887 – Palo Alto, 1985) fou un matemàtic hongarès. Professor de matemàtiques a Suïssa i a Califòrnia. Per nosaltres, destaquen els seus estudis sobre els mètodes que s’utilitzen per resoldre problemes i com ensenyar-los. El seu llibre Como plantear y resolver problemas (el título original és: How to solve it) és un “llibre de capçalera” en aquest àmbit.

cornella_sala_calcul_polya

Móduls de la sala

La successió de Fibonacci, la proporció àuries a la natura i l’art.

La vella coneguda taula de multiplicar, convertida en escultura.

modul_taula_multiplicar

GP03 – Taula de multiplicar 3D

És una taula de multiplicar de doble entrada clàssica, a cada fila i a cada columna hi ha els múltiples del nombre corresponent. Cada casella s’ha aixecat fins a l’altura indicada, també pels enters negatius. El resultat, en coordenades, és la superfície anomenada paraboloide hiperbòlic de fórmula z=x·y on z indica l’alçada.

Edat recomanada: +8 anys

Paraules clau: HIPÈRBOLA, SUPERFICIE REGLADA, SECCIÓ, GAUDÍ, REGLA DELS SIGNES, ANÀLISI I CÀLCUL, INFINITESIMAL, ARITMÈTICA I TEORIA DE NOMBRES, GEOMETRIA

Omplint cercles

GP04 – Omplint cercles

Tauler amb 4 cercles i peces de diferent color en forma de sector circular que representen les fraccions en que s’han dividit els cercles. Permet plantejar reptes entorn a la suma de fraccions.

Edat recomanada: +10 anys

Paraules clau: FRACCIÓ, SECTOR CIRCULAR, ARITMÈTICA I TEORIA DE NOMBRES

Dòmino de descomposició en nombres primers

GP05 – Dòmino de descomposició en nombres primers

Repte amb 36 peces en forma de triangle equilàter que han de ser col·locades de forma que coincideixin els nombres amb la seva descomposició en factors primers.

Edat recomanada: +8 anys

Paraules clau: NOMBRE PRIMER, FACTOR, PUZLE,  DESCOMPOSICIÓ.

Torres de Hanoi

GP05 – Torres de Hanoi

Consisteix en 6 peces circulars de fusta de colors de mida creixent que es poden inserir a 3 pals. L’activitat té com a objectiu passar totes les peces d’un pal a un altre, d’una en una, de forma que mai hi hagi una peça sobre d’una altra més petita

Edat recomanada: +10 anys

Paraules clau: RECURSIÓ, COMBINATÒRIA, RECREACIONS

Fitxes numèriques dins el quadrat, cercle i triangle

GP05 – Fitxes numèriques dins el quadrat, cercle i triangle

Un tauler amb 3 espais, (quadrat, circular i triangular) i fitxes numèriques amb aquestes formes. Cal col·locar-les seguint les regles per aconseguir els reptes proposants

Edat recomanada: +8 anys

Paraules clau: CÀLCUL, PUZLE, ARITMÈTICA I TEORIA DE NOMBRES

modul_puzle_fraccions

GP06 – Trencaclosques de fraccions

Per resoldre aquest trencaclosques de 16 peces cal associar cada fracció a alguna de les seves representacions alternatives: com a percentatge, com a nombre decimal, o com a part pintada d’una figura. Les vores del quadrat resultant són de color.

Edat recomanada: +10 anys

Paraules clau: FRACCIÓ, DECIMAL, MOSAIC,
PERCENTATGE, PUZLE ARITMÈTICA I TEORIA DE NOMBRES

DSC_4572

GP06 – Qui és qui de fraccions

Consisteix en 6 aparells tipus faristol amb 20 fitxes en les quals hi ha representades diverses fraccions. Tots 6 aparells contenen les mateixes fraccions, però posades en ordre diferent. Per jugar, un jugador escull una fracció, els altres l’han d’endevinar amb preguntes tipus si/no.

Edat recomanada: +8 anys

Paraules clau: FRACCIÓ, NUMERADOR, DENOMINADOR, ARITMÈTICA I TEORIA DE NOMBRES

Reptes numèrics amb peces imantades

GP07 – Reptes numèrics amb peces imantades

Conjunt de 8 panells imantats cadascun amb les seves peces numèriques. Cal col·locar-les per tal que es compleixi la relació que es proposa.

Edat recomanada: +12 anys

Paraules clau: CÀLCUL, PUZLE, RAONAMENT LÒGIC, ARITMÈTICA I TEORIA DE NOMBRES

Compàs auri

GP09 – Compàs auri

Les 3 puntes d’aquest compàs articulat sempre indiquen els extrems d’un segment dividit en proporció àuria. Permet comprovar-ho sobre la figura del pentàgon regular estrellat i diferents regtangles auris.

Edat recomanada: +13 anys

Paraules clau: PROPORCIÓ, NOMBRE D’OR, GEOMETRIA

La margarida i l'angle auri

GP09 – La margarida i l’angle auri

Fent girar la peça exterior, on hi ha indicat l’angle de 137,5º, al voltant de la margarida, es comprova com ens dóna l’ordre de naixement de les lígules.

Edat recomanada: +13 anys

Paraules clau: PROPORCIÓ, NATURA, GEOMETRIA

Rectangles i la successió de Fibonacci

GP09 – Rectangles i la successió de Fibonacci

Tauler amb les rectes y=ϕ x i y= 1/ϕ x representades en uns eixos de coordenades. Els 5 rectangles amb les mides successives de la successió de Fibonacci, permeten comprovar com el quocient dels termes de la successió s’aproxima al nombre d’or.

Edat recomanada: +14 anys

Paraules clau: PROPORCIÓ, GEOMETRIA

Recursos y material addicional