segona planta

Sala Lluís Santaló

Estadística i probabilitat

Aquesta sala està situada en una de les torres octogonals que emmarquen el Palau Mercader, i està dedicada als mòduls de probabilitat i estadística.

El gener del 2023 l’hem obert de nou amb nous mòduls i una renovació general.

lluis santalo

Qui era Lluís Santaló?

Lluís A. Santaló (Girona, 1911 – Buenos Aires, 2001) fou un matemàtic català que va viure gran part de la seva vida a l’Argentina on es va exiliar el 1939 fugint de la dictadura franquista.

A més de reconegut matemàtic, va destacar també com a divulgador científic i expert en didàctica.
La càtedra Lluís Santaló d’aplicacions de la Matemàtica de la Universitat de Girona ha recopilat la major part de la seva obra.

cornella_sala_santalo

El MMACA es considera hereu de les seves idees respecte a la didàctica i la divulgació. Llegiu, per exemple el que ens deia a l’entrevista que la revista L’ESCAIRE va fer-li el 1985:

La intuición es fundamental para la adquisición de conocimientos. Tiene sus peligros, y en vista de ello, ha existido la tendencia de irla disminuyendo, bajo pretexto de lograr una mayor seguridad lógica. Esto está muy bien al nivel superior, para los matemáticos sistematizadores. Pero el aprendizaje es otra cosa. Así como el estómago digiere sin saber química, asf nuestro intelecto asimila muchos conocimientos por saltos discontinuos, sin necesidad de seguir los caminos rigurosos pero pesados de la lógica. Lo que hay que hacer es ayudar a la intuición y educarla para que no se equivoque. Hacer que la matemática sea intuitiva es la labor de los maestros y profesores. Cuando un teorema llega a ser intuitivo, ya no se olvida más.

Alguns mòduls d'aquesta sala​

Aquest bombo que permet recollir una mostra de 50 boletes per estimar la proporció de boles de color.

Remenem aquestes boles. Queden distribuïdes a l’atzar?  Com és que queden agrupades?

Com podem estimar les pedres que hi ha en aquesta fotografia?

Aquest aparell, ens permet posar a prova la nostra percepció de la durada de 6 segons i comparar-ho amb els intents anteriors.

El conegut joc “shut de box” o “tanca la caixa”

En llançar dues monedes hi ha 3 possibilitats, amb quina probabilitat cadascuna?

Remena aquesta caixa i fixa’t en les monedes visibles per la finestreta, fes-ho les vegades que vulguis. Quants diners diries que hi ha a la guardiola? 

Llencem un dau amb dues cares vermelles enverinades. Què és més fàcil que surti vermell o que no?

Llencem dos daus també amb dues cares enverinades. Què és més probable que ens enverinem o que no?

Posem a l’atzar 8 boles als 15 forats. Sorprenentment, quasi sempre alguna coincideix.

Tres daus especials, quin és el guanyador? 

Pots arribar a veure la boleta blanca entre les 99.999 blaves?

Durant la seva caiguda, les boletes, a l’atzar, van unes quantes vegades pel camí de la dreta o pel de l’esquerra. El resultat és una aproximació a la coneguda distribució normal.

Recursos i material addicional